Hjem
Marita
Artist og tekstforfatter
Rock mot rus
Siste nytt
Tekstene
Spilleplan

HansIngeFagervik

ARTIST OG NATTERAVN

(Oslo: PMM. Lars Overhalden)

Da en Osloavis skulle presentere Hans-Inge Fagervik for sine lesere, begynte de med følgende setning: Dypest sett finnes det to typer artister; Døgnfluene og Hans-Inge Fagervik typene....
Hans lune humor, sterke tekster, og ærlighet i forhold til det å være menneske, gjør at mange av oss kjenner oss igjen. Kanskje er det det som gjør at han fremdeles turnerer, selv etter en mannsalder.

Foto:Stein Styrvold Hans-Inge Fagervik  feiret sine 30 år som artist med å gi ut sin CD nummer 15. Ikke et samlealbum, som er vanlig ved sånne anledninger, men en helt ny utgivelse. Tittelen på CDen er DET FINESTE ROM, og er et album hvor kjærligheten er det gjennomgående tema.

Gjennom sin lange karriere har han gjort så forskjellige ting som hovedroller i musicaler, klubbkonserter, konserter i kuturhus, kirker, fengsler og festivaler, fra Færøyene til New Zealand, fra Trænafestivalen til Multival i Barcelona.
Han har turnert og holdt enkeltkonserter i 25 land.
Han har stått på store scener som Globen i Stockholm, Octobrzcy i Petersburg og De Doolen i Rotterdam.  Men trives nok best på små samfunnshus som på Røst og i Vinje.  Allikevel, da FN holdt sin store Safe Community-konferanse i 2005, var han den eneste artisten i programmet.

Hans Inge har spilt med de fineste musikerne i Norge, fra avdøde Marius Mûller og Sigurd Köhn til høyst levende Eivind Aarseth, Dag Hillestad og Kjetil Bjerkestrand, pluss mange fra den yngre fremadstormede garde. Lista er lang fra hans første CD med svenske musikere eller hans andre med Popol Ace-folket, og fram til nå.
 

ENGASJEMENT

     Engasjement er vel noe av det som kjennetegner Fagervik. Ikke bare har han gitt inntekten fra tre av sine CDer til hjelpeorganisasjoner, men har han konsert i byen du bor i, kan det meget godt hende at du treffer han etter konserten på en av byens varmestuer, i prat med de som er mest slitne av at liv i rus. eller på gata i samtale med ungdom i faresonen. Det er kanskje derfor "Natteravnene" har valgt ham som den artisten de har brukt til å profilere sin sak på blant annet TV2.

     "Jeg har selv opplevd at livet har ”gått overstyr” uten at noen stilte opp, år jeg verken er glad for eller stolt av. Men du verden hvor mye jeg lærte om meg selv og andre!

Etter at jeg klarte å komme meg på føttene igjen, har jeg brukt  tia mi til å forsøke å gjøre noe av det godt igjen. Kan jeg bruke det at jeg selv har "tryna", til å hjelpe andre gjør jeg gjerne det", sier han selv om hvorfor du finner han blant andre natteravner på fritida.

     Forresten, dette med fritia er vel ikke helt sant. I over 20 år har han på eget initiativ drevet et forebyggende konsertprogram under tittelen: Rock Mot Rus. Det er en kåserikonsert som kommuniserer på en sånn måte, at den unge forsamlingen som han ofte kjører for, ikke slipper blikket hans på to skoletimer! For dette har han også mottatt priser. Nå kjører han dette som en del av Maritastiftelsens forebyggende program. 

 I FORKANT

     Sangen Farvel Marita, skrev Hans-Inge før så mange andre var opptatt med narkotikaproblemet. Han var dermed den første her i landet som brukte musikk i forebyggende rusarbeid.

     Om Nelson Mandelas frigivelse skrev han seks år før Nelson Mandela ble løslatt, på en sånn måte at det ble lagt merke til i Sør-Afrika!

     Og minesaken fikk sin sang "Min verden" 10 år før Nobel Fredspris satte den på dagsordenen, ved tildelingen av fredsprisen til  Aksjonen mot landminer.  Sangen hanler om en gutt som plukker opp en leke,  som egenlig er en mine, laget for å skade barn!

     Tittelsangen på hans en av hans CDer "Innerst inne" tar opp volden i samfunnet, og har vært Natteravnenes kjenningsmelodi.

     Sist men ikke minst, hans sterke Kyrie, som handler om miljøproblemene vi i dag merker mer og mer.  Og som igjen nobelkomiteen satte på plass i mediabildet ved tildelingen av fredsprisen til Al Gore og FNs klimapanel  i 2007. Den ble skrevet så tidlig som i 1990!

Det finnes mange eksempler på at denne mannen ikke dilter etter, men ofte formulerer sine tanker før andre har satt dem på dagsorden.

PRIVILIGERT

     Å intervjue Hans-Inge Fagervik kan være ganske spesielt. Han snakker ikke så mye om seg selv, men heller om musikken og ting han brenner for, noe en sjelden opplever i prat med artister. At han ble kåret til ”Årets artist” på slutten av 70-tallet, har holdt konserter i 25 land, gitt ut 15 LP/CDer, at han har opptrådt for kongefamiliene både i Sverige og her hjemme, og fått takkebrev fra så forskjellige hold som ANC og Pave Johannes Paul II, har vi derfor fått vite fra annet hold.

      Og nettopp hans sosiale engasjement gir ham en større troverdighet enn mange andre scenemennesker. For i et land der det absolutt ikke er en fordel for en artist å ha meninger, og slettes ikke andre meninger enn ”folkemeningen”, er Hans Inge Fagervik en annerledes utøver, som lar hjertet bestemme.

     35 år er lang tid for en artist, har han noen gang tenkt å gi seg?

"Det å ha hobbyen som arbeid, gjør at jeg føler meg  privilligert. Musikken, og det å formidle, gir meg fortsatt så mye at får jeg  lov, så kommer jeg gjerne til kulturhuset, samfunnshuset, kirka eller klubben på de mange tusen steder hvor folk har valgt å bo i dette landet, og deler mine tanker, toner og tekster med dem." 

Sier Hans-Inge Fagervik.

     En sanger/komponist/tekstforfatter med et brennende engasjement, som vi håper vil fortsette å spille musikk og rusle gatelangs i enda mange år framover.

 

 

      Administrasjon Antall besøk: 272192