Tidenes låt
Omtaler
Omtale-MIC
Omtale - VG

Hans Inge Fagerviks juleminner på CD:

Deilige desemberAv Stein Bay Styrvold
,  22.12.07
 

Hans Inge Fagervik synes julen er en av de fineste tidende på året. På CDen ”Deilige desember” vender han tilbake til barndommens jul. Den han prøver å gjenskape for sine barn.

JULEMINNER: Hans Inge Fagervik kan fra sitt hjem skue ut over havet som ligger frostkaldt og vakkert. En deilig desembermandag før julaften minnes han barndommens jul på Helgeland. Artisten har reist land og strand rundt i 32 år. Hans første plate kom ut i 1977.
Vi møter ham i sitt koselige hjem ytterst på Tromøy, med en sjøutsikt ikke ulik den han var vant til som barn på Helgelandskysten. Det er nøyaktig en uke igjen til den store dagen, julaften. Den kjente artisten lar tankene gå langt tilbake, til barndommens jul. Øynene stråler og får en spesiell glans. Et varmt smil kommer når vi spør hva julen betyr for ham.

Barndommens jul
- Da må jeg gå tilbake til barndommens jul. Den har jeg beskrevet i sangen ”Jul på Helgeland”. Til jul kom han pappa hjem fra arbeid langt bortefra. Han hadde alltid en kasse gravenstein med seg. Eplene ga en spesiell lukt i huset, sier den kjente artisten.

For Hans Inge Fagervik handler julen om den beste gaven vi kan gi hverandre, tid. 
- Innholdet i min barndoms jul ønsker jeg å gi videre til mine barn. Julen handler om at voksne lager jul for barna. Når vi lager til noe som gleder barn, får også de voksne det godt. Stjerner i et barns øyne er det beste en voksen kan oppleve av julestjerner, uttrykker han.

Julaften
Julaften står for ham som en gylden dag full av forventning. Slik opplevde han det selv som barn. Tradisjonene sitter som spikret. Det hele startet tidlig julaften morgen. De voksne hadde pyntet treet. Det var noe barna ikke var med på. Når døren til bestestuen ble åpnet, sto juletreet der ferdig pyntet foran strålende barneøyne. Den kolossale forventningen holdt seg helt frem til kvelden. Mattradisjonen var lutefisk til de voksne og julegrøt til barna. Litt senere skulle Juleevangeliet leses. Det var ikke bare et høydepunkt, det var noe langt mer.

Høytid
- Far leste alltid Juleevangeliet. Du verden for en høytid som preget denne stunden. På denne måten tok de voksne frem høytiden. Høytid skapes, sier Fagervik til Arendals Tidende.
Respekten for julens fortelling og innhold var stor. Første juledag var det forbudt å gå på besøk til folk, men fjerde dag jul kunne alle gå på juletrefest.

- Hvordan feirer dere jul i dag?
- Vi forsøker å gjenskape barndommens jul i vårt hjem. Det er veldig viktig for meg å skille hverdag og fest. Vi har mistet noe av festen fordi vi har så mye hele tiden. Det er ikke bra. Akkurat som det er forskjell på godvær og overskyet, gir det livet mening med forskjell på hverdag og fest, svarer han. 
I år blir det stor familiejul med mange til stede julaften. I fjor falt det seg slik at Fagervik feiret jul sammen med noen bekjente, tidligere hippier, i Holland. 
- Hippiene kastet alle tradisjoner over bord. Derfor ba de oss om å ta med våre tradisjoner, og for første gang hadde de juletre, julemiddag, høytid, sanger og fest. Nå lurer de på om vi vil komme igjen, sier han.

Rusfri barnejul
Hans Inge Fagervik er mye opptatt av barn og jul. Fallhøyden kan bli stor om forventninger ikke oppfylles. Han tenker på de kanskje rundt 200 000 barna som gruer seg til jul fordi de voksne blir annerledes grunnet alkohol og annen rus. 
- Derfor – voksne bør gi barna ei hvit jul – a white christmas. Juletiden er i mørketiden. Da har vi god tid til å brenne lys. Vi kan også tenne et lys for andre, sier Hans Inge Fagervik som tradisjonen tro også i år holder konsert i fengslet på oppdrag fra Røde Kors besøkstjeneste.

- Har du noen ønsker for julen?
- Julen lærer oss at en glede først blir en glede når den deles med andre. Det tror jeg var grunnen til at englene sang av glede. Så ønsker jeg at vi skal gi av oss selv, det vil si gi av vår tid og ikke bare gaver, svarer artisten som nylig kom hjem etter en tre ukers turné i Finnmark.


Noen verselinjer fra CD-en

”Å stå opp den store dagen
te julepynta tre
ingenting kunn’ tenne stjerner
i våres øya sånn som det”

Fra ”Jul på Helgeland”


”Deilige desember – ingen er som du
midt i mørketida får du sola til å snu”

Fra ”Deilige desember”


”Tenn meg et lys og la det skinne
natta er mørk og kald min venn
tenn meg et lys så jeg kan finne
veien som fører hjem igjen”.

Fra ”Tenn meg et lys”


”Det sies at i jula må vi tenke
på all som slit og fattige omkring 
og alle vi som har det greit e enig
for å tenke koste ingenting.

Fra ”Jul i våres gate”

 

      Administrasjon Antall besøk: 271167